Slaapadvies
Een slaapregressie, elk kindje krijgt hiermee te maken. Maar wat is het eigenlijk? Tijdens een slaapregressie gaat de slaap van een kindje achteruit; een baby die normaal gesproken heel goed slaapt, kan zich ineens gaan verzetten tegen slaap of ineens vaker in de nacht wakker worden. Deze achteruitgang is te koppelen aan ontwikkelingsverandering. Je kindje is op dit moment volop in ontwikkeling.
Slaapregressies komen voor rond de volgende periodes: 4, 8, 12, 18 en 24 maanden.
Het is belangrijk dat jullie als ouders signalen gaan herkennen die te maken hebben met een slaapregressie. Het is namelijk belangrijk dat je juist in deze periodes vasthoud aan de huidige gewoontes. Natuurlijk kan het kindje meer behoefte hebben aan troost of comfort, dit kan uiteraard gegeven worden. Let wel op dat het kindje wakker in zijn/haar eigen bedje gelegd wordt zodat er geen slaapassociaties ontstaan. Kenmerken van slaapregressie zijn:
- Dutjes overdag worden korter
- ‘S nachts vaker wakker
- Oververmoeid raken
- Kindjes gaan zich verzetten tegen de dutjes
- Het in slaap vallen gaat lastiger
- Meer huilen en jengelen zonder oorzaak
Nachtangsten bij kinderen
Sommige kinderen hebben last van nachtangsten. Voor ouders is het lastig om hiermee om te gaan. Ouders beschrijven de nachtangst alsof het kind een nachtmerrie heeft. Het kindje zit met open ogen, rechtop in bed en gilt van angst. Kinderen lijken wakker maar eigenlijk slapen zij nog en soms zeggen ze nog wat onverstaanbaars.
15 tot 30 procent van de kinderen heeft last van nachtangsten en dit komt voor tussen de leeftijd 3 tot 12 jaar. Soms kunnen jongere kinderen hier ook last van hebben.
Een nachtangst kan enkele minuten tot soms wel een uur duren. Het is belangrijk om het kindje niet wakker te maken, dit kan alleen maar averechts werken. Het kindje kan gedesoriënteerd raken en dat kan de nachtangst versterken.
Wat jullie wel kunnen doen als het kindje nachtangsten heeft;
- Zorg voor een veilige omgeving, bijvoorbeeld als ze gaan slaapwandelen. Zorg voor een traphekje, ramen gesloten en geen scherpe voorwerpen in de kamer.
- Blijf bij je kindje in de kamer maar zonder interactie of aanrakingen. Zo kun je opletten of het kindje zich niet bezeert.
- Houdt een logboek bij, wanneer de nachtangsten steeds op hetzelfde moment terugkomen kan je het kindje 10 tot 15 minuten van tevoren iets wakker maken. Dit moet je ongeveer 10 dagen doen om de cyclus te doorbreken.
- Vermijd stress en plan een rustige activiteit voor het slapen.
- Zorg dat het kindje niet oververmoeid naar bed gaat.
Tot slot, nachtangsten zijn onschuldig en zullen vanzelf weer verdwijnen.
Van goed slapen naar ineens nachten wakker zijn!
Ik ben moeder van twee prachtige dochters. Beide vanaf het begin enorm goede slapers. Natuurlijk weleens iets gemerkt van een slaapregressie maar zeker geen gebroken nachten.
Totdat onze jongste dochter ongeveer 1,5 jaar oud was en als een blad aan de boom veranderde: ze ging van 12 uur slaap achter elkaar, naar WAKKER tussen 1 en 4 uur ‘s nachts. Wat is dit nou? Is ze ziek? Heeft ze pijn? Is het een slaapregressie? Zit ze in een sprongetje?
Als ouders leef je in hoop dat het eenmalig is. De volgende dag houdt je je kind goed in de gaten en bij geen bijzonderheden leg je haar vol goede moed die avond daarna weer in bed. Helaas was het valse hoop: de tweede gebroken nacht was een feit. En voor wij het wisten waren wij een week verder met alleen maar gebroken nachten. Je lontje wordt steeds korter en je concentratie steeds minder.
We hebben heel Google uitgeplozen naar tips/adviezen om haar door te laten slapen. Je probeert elke avond iets anders. Ze kan het wel, ze heeft het altijd gedaan, wat doen wij verkeerd of wat doen wij anders waardoor ze ineens niet meer door kan slapen? Je begint als ouders aan jezelf te twijfelen.
Na anderhalve maand waren we helemaal kapot. Er moet nu iets gaan veranderen want wij worden hier niet leuker van. Wat moeten wij doen, moeten we ons schamen en gaat een kinderslaapcoach ons helpen?
Wij hebben uiteindelijk een kinderslaapcoach ingeschakeld en tijdens dit traject sliep onze dochter binnen een paar dagen weer als een roosje. WAUW, wat is dit mooi en fijn. Niet alleen voor onze dochter maar ook voor ons. Iedereen sliep weer lekker en we werden allemaal uitgerust wakker. Hadden we dit maar eerder gedaan!
Ik ben door de begeleiding van de kinderslaapcoach zo gefascineerd geraakt dat ik de keuze heb gemaakt om ook de opleiding tot kinderslaapcoach te volgen. Ouders en kinderen kunnen helpen om weer lekker te slapen en vooral uitgerust wakker te kunnen worden.
Slaapproblemen groot & klein, ik kom ze allemaal tegen. Sommige problemen zijn door kleine aanpassingen op te lossen en bij andere problemen duurt dit wat langer maar het eindresultaat is altijd lekker slapende ouders en kinderen.
Mijn eerste blog @mamaplaats